Growth Hacking Kavramı

Growth Hacking , 2010 yılında dijital pazarlama uzmanlarından Sean Ellis tarafından ortaya atılan yeni bir kavramdır.

 

Bir internet fikriniz var ve bunu hayata geçirdiniz, başka bir deyişle halen start-up aşamasındasınız. Üzerinize düşen her şeyi yaptığınızı düşünüyorsunuz ve çok heyecanlısınız. Fakat o da ne, istatistikler beklediğinizin çok altında, içerikleriniz tam olarak okunmuyor, projenizin belirli kısımları neredeyse hiçbir kullanıcı tarafından kurcalanmamış.

 

İşte growth hacking ve growth hacker lar böylesi bir durumu yaşamamanız veya yaşasanız dahi çabuk reaksiyon göstererek bilimsel temelli çalışmalar ile bu durumdan kurtulmanız ve büyümenizi sürdürmeniz için sizi bekliyor.

 

Bir yatırımın hayata geçmesinden sonraki tutundurma ve büyüme evresi growth hacking in ilgi alanına giriyor. Zira bu evre yeni işinizin geleceği için hayati önem taşıyor. Özellikle bir çok projenin tutundurma aşamasında çöpe gittiğini düşünürsek.

 

Growth hacker lar, geliştirme ve pazarlama süreçlerini paralel olarak yürütürken, bunlar arasında bir bağlayıcı görevi üstlenmekte ve bir yandan projenin geliştirilmesine yardımcı olurken, diğer taraftan başlangıç pazarlama süreçlerini yönetmektedirler. Bunun için kullandıkları temel yöntemler ise, her türlü verinin toplanması, metriklerin analiz edilmesi, bunlardan anlamlı sonuçlar çıkarılması, istatistiki gerçeklerin ortaya konması, Google Analytics başta olmak üzere çeşitli analitik araçların kullanılması, çeşitli testlerin yapılması, viral pazarlama stratejilerinin geliştirilmesi, sosyal medya ve içerik pazarlaması alanında hızla yol katedilmesi şeklinde özetlenebilir.

 

Üstelik growth hacking, geleneksel pazarlamaya göre bu çalışmaların maliyeti çok daha düşük olacağından, özellikle başlangıç aşamasındaki işletme açısından da çok daha tercih edilebilir durumda olmaktadır. Buna rağmen bu yöntem, LinkedIn, Facebook, Twitter, Dropbox ve AirBnB gibi bir çok büyük girişim tarafından da başarı ile uygulanmaktadır.

 

Growth hacking de temel amaç, SEO gözetilerek, tüm pazarlama kanallarının bir arada ve yoğun olarak kullanılması neticesinde, kısa sürede ani çıkışlar yaratmak ve tüm süreçleri paralel olarak geliştirmektir. Bu döngü içerisinde olumlu sonuçlar da kendisini yineleyecek ve projeye değer katacaktır.

 

Growth hacking konusunda tüm kaynaklarda verilen ilk örnek en önemli sosyal medya platformlarından birisi olan twitter’ dır. Twitter piyasaya ilk çıktığında bir çok kişi, çevrelerinin de etkisiyle bu platform üzerindeki üyeliklerini başlatmıştı. Ancak daha sonra görüldü ki, üye sayısının çok olması mesaj sayısının da çok olacağı anlamına gelmemekteydi, dahası hesaplarını unutan ve profillerini üyelik sonrasında bir daha ziyaret etmeyen üye sayısı da günden güne katlanarak artmaktaydı. Twitter’ ın bu noktadaki çözümü ise, geleneksel pazarlama yöntemlerini kullanmak yerine, growth hacking için de örnek olay teşkil edecek şekilde, veri analizi yaparak sorunun nedenini bulmak oldu. Üyelerin neden üye oldukları ve sistemde aktif oldukları dönemde neler yaptıkları üzerine eğilinmiş, bu sayede üyelere mail vb. yöntemlerle üyelere ulaşılarak ve twitter’ a üye olduklarında takip ettikleri hesapları takip etmeleri sağlanacak şekilde gerekli hatırlatmalar ve teşvikler sağlanmıştır. Twitter açısından sonuç ortadadır.

 

Growth hacking ile geleneksel pazarlama kavramlarının farklılıklarının ortaya konulması yönünden, Direct Spark tarafından hazırlanan aşağıdaki infografik oldukça bilgilendirici:

 
 
 
 
 
 

 

3 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir