Dijital Pazarlama Karması Üzerine

Geleneksel pazarlamanın tahtını yavaş yavaş kendisine bıraktığı dijital pazarlama, en basit tarifiyle, dijital ortamdaki pazarlama süreç ve faaliyetlerine verilen addır. Wikipedia’ da ise şu şekilde tarif edilmektedir:

 

Dijital pazarlama, Internet’teki dijital teknolojileri kullanan, cep telefonu uygulamaları, görüntülü reklamcılık ve diğer tüm dijital ortamlar aracılığıyla ürün veya hizmetlerin pazarlanmasıdır.

 

Bu yazımızda değinmek istediğimiz dijital pazarlama karması ise, dijital pazarlama faaliyetleri çerçevesinde kullanılan stratejiler olarak özetlenebilir. Dijital pazarlama karması komponentleri çeşitli kaynaklarda farklı şekilde sıralanmaktadır. Alt kısımda ise, kendi çalışmalarımda kullandığım dijital pazarlama karmasını ve alt başlıklarını paylaşmak istiyorum:

 

A. Web Sitesi / SEO

Bir çok farklı alternatif kanal oluşmuş olsa dahi, web sitesi ilk günden beri halen dijital pazarlamanın merkezinde bulunmakta. Eskilere göre biraz daha küçük bir farkla: SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu).

 

B. Newsletter / Bülten

Bugün bizler için en değerli verilerin başında, potansiyel müşteri verileri gelmektedir. Bu nedenle, dijital pazarlama çalışmalarının odaklarından birisi de bültenler için müşteri verisi toplamak, periyodik bültenler hazırlamak ve yayınlamak şeklinde özetlenebilir.

 

C. Sosyal Medya

Günümüzdeki dijital pazarlama çalışmaları içerisinde en önemli paylardan birisi de sosyal medyaya aittir. Hatta bir çok pazarlama kampanyası sadece bu mecra üzerinden yürütülmektedir.

 

D. Blog

İçerik pazarlama (content marketing) çalışmalarının çekirdeğini oluşturan blog faaliyetleri de dijital pazarlama stratejileri içerisinde mutlaka göz önünde bulundurulması gereken elementlerden.

 

E. SEM (Search Engine Marketing – Arama Motoru Pazarlaması)

Arama motoru denince Google’ ı kastediyoruz aslında. Arama motoru pazarlaması da, aramalarda üst sıralarda çıkabilmek adına yapılan ücretli çalışmaları kapsamaktadır ve olmazsa olmazlardandır.

 

F. PPC (Pay per Click – Tıklama Başına Ödeme)

SEM ile birlikte düşünülmesi gereken diğer reklam metodu da tıklama başına ödemelerdir (PPC) ve dijital pazarlama karması içerisinde önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda da dijital pazarlama stratejileri içerisinde yer alan önemli bir bütçe kalemini temsil etmektedir.

 

G. Affiliate (Satış Ortaklığı)

Diğer komponentlere göre daha az kullanılsa da, özellikle profesyonellerce tercih edilen bir dijital pazarlama karması elemanıdır.

 

H. Mobil Uygulama (Application – App)

Artık hiçbir faaliyet “App” ten bağımsız olarak düşünülmemekte, hele ki dijital pazarlama stratejileri…

 

I. Viral (Kulaktan Kulağa Pazarlama)

Diğerlerine göre sebepten ziyade sonuç olsa da, kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir başlık.

 

İ. İç ve Dış Link Yapılandırma

Belki SEO çalışmaları ve başlığı altında değerlendirmek gerekmekte ancak konunun önemine binaen ayrı bir başlıkta irdelemek daha faydalı olacaktır.

 

J. Online Destek

Bir çok kaynakta değinilmese de, doğru ve verimli olarak kullanıldığı takdirde etkili bir pazarlama silahına dönüşebilmektedir. Son yıllarda sürdürülen yapay zeka (AI – Artificial Intelligence) çalışmalarının özellikle bu alanda yoğunlaşması da, tezimizi doğrular nitelikte.

 

K. Google Business

Kişisel görüşüm, Google’ ın başarısız Google+ hamlesinden sonra daha fazla ön plana çıkardığı hususlardan birisi olan Google Business hesaplarının da sadece bir dizin kaydından ziyade, başlı başına bir mecra olarak değerlendirilmesi gerektiği yönündedir.

 

Yukarıdaki listenin özellikle dijital pazarlama çalışması yapan, bu alanda teklif hazırlayan ve stratejiler oluşturanlara faydalı olması dileğiyle…

 

Dijital teknolojilere ilgi duyanlar için aşağıdaki yazıların da okunması tavsiye olunur;

Growth Hacking Kavramı

Google Plus (Google +)’ ın Kapatılması ve Düşündürdükleri

 

2 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir