Gerçek Zamanlı Pazarlama (Real Time Marketing)

Bir önceki yazımızda “Dijital Pazarlama Karması Üzerine” bilgi vermiş ve dijital pazarlama stratejileri doğrultusunda uygun bir plan örneği oluşturmaya çalışmıştık. Bu yazıda bahsedeceğimiz Gerçek Zamanlı Pazarlama (Real Time Marketing) ise, buradaki karmanın elemanlarından birisi olarak düşünülebilir veya sosyal medya başlığı altında değerlendirilebilir.

Gerçek Zamanlı Pazarlama nedir?

Gerçek zamanlı pazarlama (real time marketing) en genel anlamıyla, gündemdeki konuların takip edilmesi neticesinde güncel konular üzerinden yapılan içerik pazarlama faaliyetlerine verilen addır.

Genellikle, sosyal medya üzerinde çok takipçisi olan kurumsal firmaların sosyal medya üzerinden yürüttüğü pazarlama çalışmaları için olmazsa olmaz ise mizahi bir dildir.

Özellikle twitter üzerindeki hashtag kullanımının imkan verdiği gerçek zamanlı pazarlama, gün içerisinde birkaç kez değişen “trend topic” (TT) listesinde yer alan en çok bahsedilen konular üzerinden yürütülmektedir. Bu özelliği ile de oldukça dinamik bir mecra olarak değerlendirilmektedir. O an için trend olan içerikler doğrudan twitter üzerinden takip edilebileceği gibi, https://trends24.in/turkey/ linkinden ulaşabileceğiniz üzere 3. taraf sitelerce de detaylı analizler eşliğinde paylaşılmaktadır.

“Real time marketing” çerçevesinde yapılan paylaşımlar, gündemdeki konulardan bahsetmesi nedeniyle çok kısa sürede çok fazla kişiye ulaşmakta ve başarılı (yaratıcı) çalışmalar bu zaman zarfında viral olmaktadır.

Doğrudan satış odaklı olmayan, hedef kitlesi ile mizahi bir dil ile iletişim kurmayı hedefleyen bu türden pazarlama faaliyetleri, özellikle marka bilinirliği ve aidiyeti konusunda firmalara değer katmaktadır.

Aslında bu konu ile ilgili çok fazla söze de gerek yok, konuyu tam olarak anlamak için en sevilen ve türünün en iyileri sayılan çalışmalardan bazılarını burada paylaşmak yeterli olacaktır:

 

Twitter’ ın beğeni işareti olarak yıldızdan kalp şekline dönmesi üzerine, Algida firması tarafından atılan twit …

 

 

 

 

 

 

 

Gerçek Zamanlı Pazarlamayı ustalıkla kullanan Kadıköy Belediyesi’ nden #BackToTheFuture hashtag’ i kullanılarak yapılan viral paylaşım

 

 

 

İstanbul’ daki meşhur dolu yağışı esnasında Mapfre Sigorta tarafından yapılan efsanevi paylaşım ve reklam çalışması

 

 

 

Gerçek zamanlı pazarlama üzerine verilebilecek belki de en iyi örnek: Yandex tarafından yapılan viral paylaşım …

 

 

 

Bu konu ile ilgileniyorsanız, aşağıdaki yazılarımızın da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz:

Dijital Pazarlama Karması Üzerine
Türk Halkının Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Yazı
Growth Hacking Kavramı
Google Plus (Google +) ‘ın Kapatılması ve Düşündürdükleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir